Tips på hur du håller dig energismart i jul!

Det är mycket att stå i och att göra inför jul, för många av oss. Det är nya ljuskällor som ger julkänsla, det är bak, det är matlagande, med mer. Vi har tagit fram några tips för hur du kan hålla ner energiförbrukningen under jul. Trevlig läsning!

  1. Använd LED-lampor till julpyntet

LED-lampor drar upp till 90 procent mindre el än vanliga glödlampor, så se till att använda LED om du ska ha lysande julpynt hemma.

  1. Koppla julpyntet till en och samma grendosa – och släck när du lämnar rummet

När du kopplar det lysande julpyntet till en och samma grendosa kan du lätt släcka ner alla samtidigt när du lämnar hemmet eller inte är i rummet. För det är ju trots allt när vi är i rummet som vi vill ha julkänslan, men det kan vara bökigt att springa runt och släcka på flera ställen varje gång man går hemifrån eller lämnar rummet. Vill du addera ett lysande ljusflöde till pyntet som samtidigt indikerar att nu förbrukas el, kika in vår grendosa.

  1. Undvik att använda ugnen i största möjliga mån

Vi förstår att det är svårt att undvika att använda ugnen i juletider, det är många rätter som lagas här. Men faktum är att ugnen drar ca 70 procent mer energi än mikrovågsugn och spis – så har du möjlighet, och vill du vara energisnål denna högtid, så har du en stor möjlighet här.

Behöver du trots allt använda ugnen så är ett tips att värma upp den så få gånger som möjligt, och använda värmen på ett maximalt sätt. Tillaga flera saker samtidigt och stäng av ugnen lite innan maten är klar. Detta fungerar då ugnen fortfarande är användbar i cirka 20 minuter efter att den stängts av.

  1. Koka alltid med locket på

Genom att göra detta förbrukar du en tredjedel så mycket energi. Ett superenkelt men effektivt tips.

  1. Tina mat i kylen istället för mikrovågsugnen

Se till att lägga in mat i kylen i tillräcklig tid innan den ska tillagas/ätas! Då slipper du använda mikron och spar på energiförbrukningen.

  1. Glöm inte att stänga av köksfläkten

Stäng av fläkten så fort den inte används. Det är lätt att låta denna stå på, men risken är då att inte bara matoset vädras ut utan även din uppvärmda inomhusluft.

God jul önskar vi på PAC!