Strömjuvar i hemmet

De apparater som drar mest ström i hemmet tänker vi ofta inte på, eftersom de är en så naturlig del av vår vardag. Vi har skrivit denna artikel för att medvetandegöra för dig elförbrukning som vi missar, och där vi kan göra som störst skillnad om vi vill minska vår elförbrukning. Är viss elförbrukning onödig eller är det sådant som är absolut nödvändigt för din livsstil? Svaret är individuellt, och fundera över vad just du kan göra för skillnader i vardagen.

 

 

  1. Uppvärmning

Ca 80 procent av den totala elförbrukningen i hemmet består av uppvärmning. Detta är såklart viktigt, speciellt under kallare årstider, så att vi kan hålla oss varma och bekväma. Men saken är att om man bara sänker inomhustemperaturen med en grad minskar man uppvärmningskostnader med 5%. Du kan testa att sänka temperaturen lite till exempel, och hitta en temperatur som du trivs med.

 

  1. Golvvärme och handdukstorkar

Detta är saker vi ofta glömmer att stänga av då de är dolda, och som därför drar mycket el. Se till att stänga av handdukstorkaren när du inte använder den, och golvvärmen under varmare årstider. Det är en enkel åtgärd som kan spara dig mycket elförbrukning.

 

  1. Tvättmaskin och torktumlare

Här dras det mycket el, och den största energitjuven är torktumlaren. Sätt att komma runt det är att fråga sig – kan jag lufttorka min tvätt? Vad gäller tvättmaskinen kan man tvätta på lägre temperaturer och se till att fylla tvättmaskinen ordentligt vid varje tvätt, så man behöver tvätta färre gånger.

 

  1. Belysning

Belysning drar mycket el i hemmet. Ett sätt att minska på detta är att byta till LED-lampor och lågenergilampor istället för glödlampor överallt, och släcka lampor när man lämnar rummet eller de som inte behövs hållas tända. Använd vårt grenuttag och koppla fler lampor till samma dosa, så kan du enkelt stänga av alla samtidigt.

 

  1. Kyl, frys och diskmaskin

Dessa är igång dygnet runt och drar därför mycket el. Några saker du kan göra för att minska förbrukningen är att se till att hålla dörrarna till kyl och frys täta och stängda. Frosta frysen regelbundet. Se till att kylskåp är inställd på den rekommenderade graden +5°C och frysen på -18°C. Äldre vitvaror kan dra mer ström än nya, så en investering i nytt kan dra ner elförbrukningen här.

 

  1. Elektronik som står i standby-läge

Ungefär 10% av elförbrukningen som sker i hemmet kommer från apparater som står i standby-läge. Du kan koppla dina enheter till vårt grenuttag så att det är enkelt att stänga av fler apparater samtidigt, samt att du smidigt ser när apparater står på. Du kan läsa mer om standby-förbrukning och hur du minskar den här.

Detta är vad hela PowerAware's rörelse bygger på, hur vi kan minska vår standby-förbrukning genom att visualisera vår elförbrukning. Läs mer om vår vision och hur vår teknologi fungerar här.