Så funkar trådlös laddning

Med trådlös laddning av mobilen slipper man trassla med sladdar när mobiltelefonen måste laddas. I stort sett alla lite dyrare nya mobiltelefoner stödjer trådlös laddning (Qi). Så här fungerar tekniken.

Har du sett den tekniska förkortningen Qi och undrat vad det står för? Det är en märkning som på senare år blivit mer och mer populär, i princip alla nya telefoner har den. Qi är den teknik som laddar enheter trådlöst och betyder energiflöde på kinesiska.

Slipp trassla med kablar, det enda du behöver göra för att ladda din enhet via en trådlös laddare är att placera den på laddplattan.Trådlös laddning sker oftast via en platta som är kopplad till en kabel, som kopplas in i väggen. Din telefon, eller annan enhet med stöd för Qi, läggs på enheten och den börjar ladda automatiskt.

Man får oftast inte med en trådlös laddare när man köper en telefon, och kan därmed missa att den stödjer trådlös laddning. Du kan lätt kolla upp om din telefon stödjer trådlös laddning genom att googla. Eftersom många enheter som t.ex. AirPods och många smartklockor stödjer trådlös laddning, kan du alltså använda samma laddare för alla dessa enheter. Smidigt, eller hur? Att bara behöva hålla koll på en laddare.

Hur fungerar det?
Enheten som placeras på plattan skickar information till den att den är redo att ta emot ström, samt hur mycket energi den behöver. Genom en kopparspole skickas sedan växelström för att skapa ett magnetiskt fält som påverkar motsvarande spole i telefonen. Där skapas i sin tur ström som då laddar batteriet.

Köp PowerAware's trådlösa laddare här!