Myter och sanningar om vad som skadar ditt batteri

Telefonen är en viktig del av våra liv. Vi använder den till allt, i stort sett. Vet du hur du ska ta hand om den och dess batteri? Vi hör olika saker om vad som är bra och dåligt när det gäller att ladda telefonen. Här är några myter och sanningar kring vad som skadar batteriet eller inte:

Myt: Du ska bara ladda din telefon när batteriet är helt tomt.

Sanning: Falskt - detta kan faktiskt skada batteriet! De laddningsbara batterier som vi använder i smartphones, surfplattor och liknande elektroniska enheter är egentligen inte gjorda för att tömmas helt. Så om du vet med dig att du ska vara borta från ett eluttag ett tag är det inga problem att ladda upp lite innan du åker.

Myt: Du bör inte använda din telefon medan den laddar.

Sanning: Du kan använda din telefon medan du laddar den, det gör inte nödvändigtvis någon skada. Dock så - även om de flesta tillverkare utformar telefoner så att de klarar av att användas och laddas samtidigt - kan den laddas långsammare på grund av det batteri du använder.

Även om du kan använda din telefon medan du laddar den finns det några faktorer som kan påverka batteriets hälsa långsiktigt. Batteriet kan till exempel överhettas när det laddas och du samtidigt strömmar videor eller gör andra mer krävande aktiviteter för telefonen. Detta skadar inte batteriet omedelbart, men kan få långsiktiga effekter om det händer ofta.

Myt: Om du laddar telefonen över natten skadas batteriet och förkortar dess livslängd.

Sanning: Falskt! Även om det är sant att det kan minska den totala laddningskapaciteten om du låter telefonen vara ansluten under längre tidsperioder, bör det inte vara något problem att ladda över natten. De flesta smartphones är smarta nog att sluta ladda när batteriet är fullt. Den enda anledningen till att batteriet kan skadas om den är ikopplad under längre tidsperioder är att batteriet utsätts för en viss påfrestning när det ligger på 100% hela tiden.

Myt: Att ladda telefonen med en inofficiell laddare kan skada batteriet.

Sanning: Detta är sant. Telefonladdare är skapade på olika sätt, och om du använder en inofficiell laddare kan det ha en skadlig effekt på telefonens batteritid. Vissa icke märkesbaserade laddare kan till exempel inte ha de rigorösa säkerhetsinställningar som behövs för att stoppa den ström som levereras när batteriet är fullt. Se alltid till att din laddare är MFi-certifierad om du har en iPhone, och om du har ett annat märke ska du se till att laddaren har alla de rätta certifikaten för korrekt användning. Läs mer om dem här.