Vet du hur mycket det kostar att ladda din telefon på ett år?

Har du någonsin undrat hur mycket du spenderar för att starta upp dina enheter? Du kanske laddar dina prylar hela dagen utan att veta hur mycket det kostar att hålla dem inkopplade.


Med den snabba ökningen av användningen av elektroniska enheter och prylar, är laddare och följaktligen elektricitet en nödvändighet och inte en lyx.

Smartklockor, bärbara datorer, surfplattor och bärbara ljudsystem har också blivit en del av människors vardag och för att hålla dem igång måste de kontinuerligt matas med el.

Undrar vi någonsin hur mycket vi spenderar för att starta upp dessa enheter? Ska vi vara oroliga för detsamma? Jag låter dig bestämma.

Foto från Pexels


Så här mycket kostar det att ladda dina prylar:

Till närmaste 10 kilowattimme, hur mycket energi tar det för att driva din iPhone eller Android under ett år? Vad är en kWh? 10 kilowattimmar? Eller vad sägs om 100 kwh? Svaret är en kWh.

Detta är mängden ström som krävs för att driva tio 100-watts glödlampor under en timme. 1 kwh kostar ungefär 12 cent, vilket är långt ifrån anledning till pinsamhet.

Ditt iPhone-batteri har en kapacitet på 1 440 mAh, eller cirka 5,45 wattimmar. Om du laddar och laddar din telefon helt och hållet varje dag, skulle du behöva mata den med cirka 2 000 wattimmar, eller 2 kWh, under ett år. Till en kostnad av 12 cent per kWh förbrukar din telefon ungefär en fjärdedel av ett års ström.

Enligt Electric Power Research Institute kostar det att hålla din iPad laddad endast $1,36 varje år. Den typiska bärbara datorn, med sin mycket större skärm, förbrukar cirka 72 kWh, vilket kostar cirka 8 USD per år.


Foto från Pexels


Men kopplar du ur dina enheter strax efter att de är fulladdade? Eller hör du till dem som håller den inkopplad över natten?

Kul fakta: Även efter att din enhet är fulladdad drar den fortfarande cirka 2-4 W elektricitet för att behålla sitt laddade tillstånd.

Den där lilla strömmen är faktiskt bortkastad. Om alla kopplade ur sina enheter när de är fulladdade skulle man kunna spara en hel del el.

Det är därför PAC har ett uppdrag att göra dig medveten om dina laddningsvanor. Vi tror att kollektiv medvetenhet kommer att göra stor skillnad.

När du använder Power Aware-sladden kan du se hur mycket ström som används av dina enheter genom att titta på pulserna, färgen och ljusstyrkan på ljuset den avger.

Det är en underbar idé som fysiskt belyser problemet med energianvändning och uppmuntrar människor att fundera över hur energieffektiva deras hems elektriska apparater verkligen är.Hur exakt fungerar det?

Ledningar som lyser och pulserar för att visa hur mycket energi som går åt placeras i kabeln. Detta indikerar hur mycket energi som förbrukas vid ett visst tillfälle.