Elförbrukning i standby – så mycket dras och såhär minskar du det

Det mellanläge där en apparat varken är på eller helt av är vad vi kallar standby-läge. Ett exempel är när din telefon är ikopplad med laddaren, men den är fulladdad. Eller när en TV är ikopplad och avstängd – och en display eller lampa lyser fortfarande.

Vi har så många elektroniska apparater i vårt hem som ständigt står och drar ström även när de inte används. Detta kan vara svårt att se med blotta ögat, och därmed inte något vi tänker på.

Så mycket som 30-40% av strömmen som elektroniska enheter förbrukar under sin livstid är i standby-läge. Vad gäller hushållsförbrukningen är det ungefär 10% av det som förbrukas som sker i just standby-läge.

Såhär kan du se till att dina enheter inte drar ström i onödan:

  1. Grendosa

Koppla elektroniska produkter till en grendosa med strömbrytare. Med PAC’s grendosa blir det superlätt då kabeln lyser när enheter drar ström, så du ser direkt var du behöver stänga av. Stäng helt enkelt av hela grendosan när du inte använder de enheter ikopplade till dem! Istället för att springa runt och koppla ur dem allihop, kan du då stänga av flera enheter på ett ställe.

  1. Koppla ur laddningskabeln när din enhet laddat klart

Det är lätt att lämna laddningskablar i, trots att enheten är fulladdad. Det är just här standy-el fortsätter dra. Ofta är det kanske helt enkelt för att man inte har koll på att enheten laddat klart. Då underlättar våra laddningskablar med synlig ström, då du ser på avstånd när enheten är fulladdad. När ljusflödet slutar och kabeln slocknar – då vet du direkt att det är dags att koppla ur.

  1. Skippa vilolägen

Det är bäst att stänga av enheter helt när de inte används, snarare än att sätta dem i viloläge. Till exempel en dator som sätts i viloläge fortsätter konsumera el. För att optimera ytterligare kan du aktivera energisparfunktioner på datorer och telefoner för att minska förbrukningen även när de används.

  1. Elmätare

Köp en elmätare och du vill läsa av exakt hur mycket dina enheter förbrukar. Därmed kan du se var det dras mer och var det är extra viktigt att försöka dra ner på förbrukningen.

Lycka till!